söndag 28 september 2014

Flexénitas nyhetsbrev september- oktober


Hej!
Hur ser din höst ut? Redan fullspeckad med aktiviteter, arbetsuppgifter,  åtaganden, nytt jobb, utbildningar, föredrag, mässor mm? Ja, det brukar kunna se ut så för många av oss. Hösten känns alltid för mig som att ladda på nytt, precis som när man gick i skolan och köpte sina nya pennor, block, pennskrin och skolväska (minns du?) Själv har jag haft rivstart efter semestern och haft så fullt upp att nyhetsbrevet har blivit lite försenat. Men bättre sent än aldrig..
Här kommer det i alla fall lite spännande saker.





Surfplattor ska göra äldrevården säkrare i Norrtälje
I Norrtälje ska surfplattor testas för att göra medicineringen inom äldreomsorgen säkrare. Det är det kommun- och landstingsägda bolaget Tiohundra som har skaffat plattor till Grinds äldreboende för ett sex månader långt projekt. Apparaterna och en så kallad app ska tillfälligt ersätta de läkemedelsnoteringar som i dag förs med papper och penna. Den nya tekniken ska påminna personalen när det är dags för medicin. Förhoppningen är att risken för felmedicineringar ska minska.– Det handlar om uteblivna doser, medicin som ges vid fel tid eller att man inte signerar läkemedelslistan. Felaktigheter som kan få mycket allvarliga
konsekvenser. Läkemedelsdelningen kan vara en stor källa till oro i jobbet. Nu behöver våra medarbetare inte gå hem och fundera över om de verkligen kom ihåg att ge den boende sin medicin. Skulle någon råka glömma så ser kollegan som jobbar nästa skift detta direkt i surfplattan, säger Malin Alenius, chefsapotekare i TioHundra AB.

Eldery Care App
Elderly Care är en applikation för Apple- eller Androidenheter, skapad för dig som är anhörig eller vårdare till en äldre person som lider av sjukdom. Appen innehåller information om hur du på ett bra sätt kan bemöta din förälder, livspartner eller annan närstående som börjar bli äldre eller, den bidrar också med tips för att för förenkla vardagen och information om sjukdomar, samt sist men inte minst, hoppas vi att den ger inspiration till dig som anhörig eller vårdare, hur både du och den drabbade kan leva ett lite lättare och gladare liv.


Ny teknik hjälper studenter med ADHD organisera plugget
Antalet högskolestudenter med adhd och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar har ökat kraftigt de senaste åren. Diagnoser ger rätt till särskilt stöd. Två läkarstudenter berättar om ett nytt träningsprogram som hjälpte dem att skapa bra rutiner för att klara de tuffa studierna.24-åriga Anna är på en välförtjänt ledighet från studierna när jag når henne på telefon. De två första åren på läkarprogrammet är avklarade. Hon har pustat ut lite, men väntar ännu på resultat från två tentor. En av dem är en så kallad spärrtenta som måste klaras av innan hon har rätt att gå vidare. Vägen hit har varit långtifrån spikrak, men det går så mycket bättre nu och hon vill gärna berätta varför. En anledning är faktiskt att hon fick diagnosen adhd i vintras. En annan är att hon fått delta i ett nytt program som ska hjälpa studenter med adhd att strukturera pluggandet i första hand, men också livet i allmänhet.

Tecken som alternativ och kompletterande kommunikation
Den här kursen är en webbaserad kurs i Tecken som alternativ och kompletterande kommunikation (TAKK). Det är en kommunikationsutbildning där du får lära dig att använda tecken samtidigt som du talar. Du kommer också under kursens gång att få prova använda tecken i många olika kommunikationssituationer. Målgruppen för den här kursen är anhöriga och personal till barn, ungdomar och vuxna med kommunikationssvårigheter. Den webbaserade kursen är tänkt som ett alternativ eller ett komplement till de vanliga kurser som ges inom ramen Hälsa och habilitering i Uppsala län.

Bildsymboler för många fler byter namn till grafiska Symboler
Användande av mer enhetliga och funktionella bildsymboler gör olika platser i samhället mer tillgängliga för alla människor. I Sverige, Europa och även globalt pågår arbete inom standardiseringen som syftar till att förbättra och skapa publika informationssymboler för ökad tillgänglighet utifrån konceptet Design för alla.
Att göra olika platser i samhället tillgängliga för alla människor. I det ingår att arbeta för enhetligare och mer funktionella bildsymboler, som utgår från design-för-alla principen.
Vill du vara med i kommittén?
Du är välkommen att delta i SIS tekniska kommitté Bildsymboler för många fler. Om du är intresserad av att delta, kan du kontakta oss så berättar vi mer om arbetet.
Du kan även läsa mer om kommittéarbete inom SIS

Varsågod massor med tips!
Kul att du hittat hit till Center för kommunikativt och kognitivt stöd Landstinget Uppsala län.
På den här sidan hittar du filmer om bildstöd, appar och IT inom kommunikation och kognitionsområdet. Filmerna är tänkta att fungera som instruktioner, kom-ihåg och inspiration. Besök gärna vår Facebooksida: https://www.facebook.com/ckkuppsala/info. Ansvarig för denna YouTube-kanal är Hanna Virhammar IKT-pedagog, Center för kommunikativt och kognitivt stöd

Svenska Filminstituet
Med start den 1 september 2014 har regeringsuppdraget Tillgänglig Bio inlett utvecklingen av funktionaliteten som möjliggör syntolkning och talande textremsa på biograf. Funktionerna består av två moduler där den ena skapar ett ljudspårspaket. Bakgrunden är den avropsförfrågan som uppdraget gick ut med den 5 juni 2014 för att ta fram en teknisk lösning baserad på mönsterpassning för att tillgängliggöra syntolkning och talande textremsa på biograf. Vinnande ur avropsförfrågan gick till IT-konsultföretaget Cybercom Group AB som nu arbetar med att utveckla tekniken.Funktionerna som utvecklas utgör ett ramverk för postproducenter och applikationsutvecklare att integrera i sina arbetsflöden för att erbjuda syntolkning och talande textremsa på biograf.

Infodag på Certec i Lund- informerar om Rehabiliteringwsteknik och Design 
Flexénita medverkar Torsdagen den 23 oktober 2014, kl 09.30 – 16.00!
Trevligt myller, intressanta föreläsare och spännande utställare som tidigare år!
Dagen vänder sig till alla som har intresse av att se hur teknik och design kan skapa bättre möjligheter för personer med funktionsnedsättningar. Anmälan är obligatorisk. Certec informerar-dagen är kostnadsfri!
Välkommen med din anmälan senast den 16 oktober till:lena.leveen@certec.lth.se
Skriv "CI2014" i ämnesraden.

Ny kurs i anpassad IT
På Mora folkhögskola startar en helt ny distanskurs för unga vuxna personer som gått gymnasiesär och har svårt att ta till sig skriven information.I filmen kan du se exempel på vad kursen kommer att innehålla, Datorn med olika anpassningar är redskapet. Hälsa, Natur, Kultur och Medborgarskap är våra teman. Det vi gör ska upplevas motiverande, kursdeltagarna ska i möjligaste mån klara av det självständigt, de ska ha något att berätta när de kommer hem. På hemmaplan behöver det finnas en stödperson som också får utbildning genom detta projekt. Mer info finns på http://www.sikta.nu/

Reseledaren en app för iPhone och Android
ResLedaren är en mobilapp under utveckling för iPhone och Android som ska fungera som en utökad reseplanerare i Stockholms kollektivtrafik. Appen är till för alla, men speciellt utvecklad för personer med kognitiv funktionsnedsättning. ResLedaren hjälper dig att planera och genomföra resor med Stockholms lokaltrafik. Den påminner om vad du ska komma ihåg att ta med dig på resan och när det är dags att gå till bussen. ResLedaren skapar överblick, du kan se alla stationer du ska passera under resan och var du befinner dig just nu. ResLedaren påminner dig också om när du ska gå av bussen och göra ett trafikbyte. Du kan också se vilken väg du ska gå från din slutstation på resan för att komma till adressen du är på väg till.
Här kan du lyssna och se videon om Reseledaren

Hjälpmedelsguiden
När man har ett funktionshinder ställs det höga krav på det boende och de hjälpmedel som ska tillhandahållas. Nu kommer införandet av Fritt val även för hjälpmedel. Denna Hjälpmedelsguide är till för dig som är upphandlare eller beställare av hjälpmedelsprodukter och stödtjänster. Men även du som brukare ska kunna ha nytta av guiden för att hitta det som passar dig bäst. 

 
OBS! Senaste nytt om programmet FlexiLager
Inom kort finns programmet FlexiLager att köpa -  nu i modern ny version och med med ny design! FlexiLager är ett visuellt datorprogram som bygger på bilder/symboler föra att göra arbetsuppgifter konkreta och tydliga för personer med kognitiva funktionsnedsättningar. FlexiLager kan tillsammans med olika styrsätt skapa möjligheter för personer att självständigt sköta lager och förrådshantering. Modellen kan användas inom en mängd produktområden såsom livsmedel, kontorsmateriel, hjälpmedel, förbrukningsartiklar mm. Är du intresserad att testa det gratis för att i gengäld ge mig lite omdömen kan du sända mig ett mail på info@flexenita.se  eller slå en signal på mobilen 0705349017.

Flexénitas egen bokhandel
Boken är fullproppad med tips, råd inom många områden, exempelvis stress, träning, avslappningstekniker o och hur man kan jobba för att minska sjukvfrånvaron. Här får du veta allt om Hälsa som konkurrensfördel, Hur du lever ett smart liv framför skärmen,  träna rätt och lätt, hitta rätt i hälsodjungeln, sjukskrivningsfällan, tjäna pengar på att anlita företagshälsovård. Läkaren Tomas Forslund berättar in sin positiva bok om hur du kan göra för att få en bättre hälsa och hur du och dina medarbetare kan prestera mer och bättre när du tänker smartare på hälsoarbetet.  Här kan du också läsa mer om kost och Hälsa
Ancon Assist kassasystem- för dig som vill skapa arbetstillfällen
Nu kan du snart hitta en kassa i varje stad. Är du nyfiken på hur Visuellt Kassastöd fungerar kan du kontakta mig Susanne på Flexénita. Samarbetet sker nu med det svenska kassaföretagen Ancon AB i Lysekil. Vi kan nu på ett snabbt och effektivt sätt följa upp efterfrågan av visuellt kassastöd för försäljning av varor inom en rad olika försäljningsområden.I dryga 8 år har jag arbetat med anpassningar av kassastöd framför allt till Sveriges kommuner med dagliga verksamheter och gymnasiesärskolor. Behovet av Visuellt kassastöd har på samma sätt kunnat erbjudas som arbetshjälpmedel för personer med funktionsnedsättningar ute i reguljärt arbete.Efterfrågan blir allt större vilket är glädjande då så många personer kan jobba vid kassaterminalerna och det är ett professionellt redskap som ger professionellt arbete med resultatet i form av professionell personal.Vad mer kan man begära?Varje verksamhet är unik och har sitt unika behov och  rutiner och behöver sin specifika anpassning.
Denna specifika hjälp får du av oss och du är redo att starta redan dagen efter anpassningen.
Vill du vet mer och få specifik konsultation för just din verksamhet ringer du eller skickar ett mail för att få en offert. info@flexenita.se

Här i bloggen kan du följa allt om Ancon Assist kassastöd

Vill du träna upp din logiska tankeförmåga?
Här kommer månadens tankegåta. Kommer du på svaret kan du maila in dina svar till info@kognitivcentrum.se

Kolla in Alltid Närvaro bloggen
För de flesta av oss är det viktigt att hålla koll på vad vi får i lön efter vår arbetsprestation.
AllTid Närvaror och Månadsrapport är ett dataprogram som ger möjlighet att just hålla koll på detta. Inom daglig verksamhet är detta en vanlig arbetsuppgift men som inte alltid ger brukaren möjlighet att ha kontroll över. I några fall där brukare är egna arbetsgivare har man sett detta som en enkel snabb lösning att ha koll på antal timmar assistenter jobba för att sedan räkna ut lönen. Vill du har tips och ideér om hur programmet kan användas kan du kika mer i bloggen om AllTid
Susanne Barkvik erbjuder Gratis telefonrådgivning. Har du några frågor kring arbetsplatsanpassningar, produkter, nya ideér, samarbeten som kan skapa möjligheter för personer med kognitiva funktionsnedsättningar är du välkommen att slå en signal. Du kan också sända ett mail till info@flexenita.se

Mässor att gå på  


Tips! Har du något spännande som du vill berätta eller som du vill dela med dig av här i nyhetsbrevet får du gärna skriva några rader till mig.

Du kan följa Flexénita på Twitter och Facebook. Självklart får du dela med dig av egna erfarenheter och sådant som andra kan finna intressant att få veta mer.
PS. Känner du någon som du tror vill prenumerera på detta nyhetsbrev kan du sända det vidare eller klicka på länken här så får du ett brev innan alla andra får det.

Månadens citat
"Det finns två grupper av människor, de som går före och uträttar något och de som går efter och kritiserar"  /Sagt av Lucius Annaeus Seneca




Ha en fin höst!
Hälsningar
Susanne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar